Meny

”i Wira Restaurang  serveras hemlagad mat med fokus på närproducerade råvaror efter säsong”

”WIRA” TALLRIK
lokala delikatesser i en rätt


vår egen inlagd sill, hemgravad lax, en bit strömming, kokt Roslags ägg,  ostar från trakten, lokal lammkorv från Undal Frugården,  serveras med sallad och kokt potatis, smör och bröd ingår (finns glutenfri knäckebröd)


( vår – sommar – höst )

JULTALLRIK
en enklare version av julbord


en matupplevelse med klassiska små välsmakande rätter, både varma och kalla, vår egen äppelmos från träden bakom restaurangen och hemgravad lax. läs mer här


( Jultid )

 

PASSAR FÖR BARN


SOPPA     (glutenfri, vegansk)

värmande soppa av säsongens råvaror (kan vara varierande grönsaker och kryddningar), närproducerade, ekologisk, hemlagad (gluten- och laktosfri, vegansk), smör och bröd


GRILLAD TOAST    (vegetarisk / med skinka)

serveras med sallad, körsbärstomater och mozzarellaspett
– fylld med soltorkade tomater och philadelphiaost (vego)
– med lufttorkad skinka


PANNKAKOR 

traditionella tunna pannkakor, serveras med sylt och grädde


BARNVÄNLIGA KÖTTBULLAR    (glutenfri)

serveras med kokt potatis, smör och bröd ingår


 

 

SVENSK HUSMANSKOST


INLAGD STRÖMMING MED ”WIRA SÅS”     

stekt och inlagd svensk strömming med egen sås, serveras med picklad lök och kokt potatis, smör och bröd ingår


GRAVAD LAX ”WIRA”     (gluten- och laktosfri)

hemgravad utsökt lax med egen hovmästarsås, serveras med citron och kokt potatis, smör och bröd ingår,  (gluten- och laktosfri)


TUNNSKUREN ROSTBIFF     (gluten- och laktosfri)

serveras med rustik fransk potatissallad baserad på varm kokt potatis, olika salladsblad och hemgjord senapsdressing, smör och bröd ingår (gluten- och laktosfri)


MUSTIG KÖTTGRYTA     (tillbaka på vinter)

långkokt på roslags högrev gryta med med rödvin, svamp, morot och lök, serveras med kokt potatis, smaksatt med rosmarin, smör och bröd ingår, (gluten- och laktosfri)


 

 

RYSKT SPÅR


BORSJTJ ”1719”     (gluten- och laktosfri)

klassisk rysk soppa på närodlade rödbetor, rotfrukter och grönsaker, serveras med en klick smetana (crème fraiche) och mjukt bröd (glutenfri)


PELMENI   (bara på förbeställning)

hemgjord rysk pasta fylld med kött eller handplockade roslagens svampar och västerbottensost (vegetarisk), serveras med senap och smetana


MACKOR

 

RÄKMACKA

en klassiker på  Wira Restaurang, som görs på nybakad rågkaka, med krispigt salladsblad,  egen sås med kaviar, perfekt kokta ägg och handskalade räkor, serveras med en skiva citron och en kvist dill


OSTMACKA

hederlig samt enkel macka på nybakad rågkaka med lagrad hårdost och dekorerad med fina salladsblad och ekologisk gurka (vegetarisk)

 

KÖTTBULLSMACKA

mest populära macka, som görs på nybakad rågkaka med rödbetsmajonnäs, gjord på mjukkokta och finhackade ekologiska rödbetor, prydnad med utvalda köttbullar, serveras med tunt skivad gurka


ÄGG- OCH ANSJOVISMACKA

traditionell macka på nybakad rågkaka med egen smakfull röra, finkokta ägg, äkta ansjovis,  serveras med en skiva citron och en kvist dill

DESSERT 

 

RÖDBETSKAKA (nyhet)

”hälso” kaka bakad på rödbetor med kvargtoppning


MOROTSKAKA

väldigt saftig bakelse efter en hemlig recept


WIRA-MOCKARUTA

en egen version på den klassiska kärleksmums kakan, helt utan choklad! (lika god men mycket nyttigare)


ÄPPEL- OCH BLÅBÄRSPAJ 

serveras med vaniljsås, gjord på egna (efter säsongen!) äpple och blåbär


 

KANELBULLE

klassisk, nybakad, supergod efterrätt


BISKVI 

(gluten- och laktosfri)


CHOKLADBOLL

handrullade med lite extra äkta smör / gluten- och laktosfri vegansk variation


 

WIENERBRÖD

alltid nybakad klassiker på Wira Restaurangen


RIMBOBULLE

en svensk version på  Wienerbröd,  ett unikt kalljäst bakverk från Rimbo (en ort i närheten av Wira Bruk) som nuförtiden inte går att köpa någonstans, bakas av Farmor och finns att köpa på Restaurangen bara efter hennes besök (nyfiken? fråga gärna mer detaljer i kassan)

 

DRYCK

 

KAFFE 

– bryggkaffe (gott klimatkopenserad Arvid Nordquist Franskrost Extra Mörk bryggkaffe )
– kaffe i kannan, handvevat på 100 år gammal Peugeot kaffekvarn

 

TE

egen blandning ”Wira”  som är gjord på vårt eget vis: ”rök från smedjan och midsommarblomster”


VARM CHOKLAD

serveras med vispgrädde


LÄSK 

svensk Cola, Champis, Apelsin, Hallonsoda, Loka, Pellegrino, Pago EKO


FESTIS

hallon, päron, apelsin EKO

 

VIN

rose, rött, vitt


SNAPS

O.P. Anderson Aquavit


Öl

närproducerade öl från Roslagens Brygghus

t.o.m. EGEN ÖL WIRABIRA och lättöl Wira Mini