Presentation av boken ”Vandra i Roslagen”

Få inspiration i Wira bruk!

11 augusti 12.00 – 14.00.

Författaren Gunnika Isaksson-Lutteman berättar ur och signerar sin bok om Roslagsleden ”Vandra i Roslagen”.

Roslagsleden sträcker sig 190 kilometer från Danderyd i norra Stockholm genom en landsbygd full av historia, för att slutligen nå det gamla fiskeläget Grisslehamn vid Ålands hav.

Gunnika själv är bosatt i Roslagen och är en i det närmaste professionell helgäventyrare. Kom och träffa henne i Wira bruk då delar hon gärna med sig samtliga 11 etapper från Danderyd till Grisslehamn och förslag på trevliga vandringar i ledens närhet.

I sin bok beskriver Gunnika olika äventyrsupplevelser med nedslag i kulturhistoria och sevärdheter. Längs vägen passerar du runstenar, hällristningar och fascinerande kulturmiljöer som den gamla vapensmedjan Wira bruk och Albert Engströms ateljé, liksom utmärkta fågellokaler som Angarnssjöängen och Brosjön.

Välkomna!

Allt om äppelmust på Wira Restaurang

Den 18 augusti  kl.11.00!

Katarina från Norrtelje Musteri kommer till Wira Restaurang  och berättar allt om äppelsorter och äppelmust inför äppelsäsong.

Har man väldigt mycket äpplen så kan de många gånger vara svårt att hitta användning för alla. Göra must på sina äpplen är ett sätt.

Norrtelje Musteri berättar om äpplen och must inför höstens skörd.

Visste ni att varje år ruttnar hundratals ton fallfrukt bort i Sverige? Samtidigt köper vi stora mängder läsk och juicer som fraktats lång väg och dessutom tillverkats av koncentrat med en massa tillsatser i. Nu har ni som har äppelträd hemma i trädgården en chans att ändra på detta. Kom och får veta mer om Norrtelje musteri !

Vi hoppas att ni kommer att tycka att ett musteri i Norrtelje är en lika god idé som vi tycker och det vore jätteroligt!

18 augusti 11.00-16.00.

Varmt välkomna!

 

 

Wira Loppis den 20 Juli

Stor loppmarknad i Wira Bruk!

Gamla, nya och historiska föremål säljs ute på bruksgården.

20 Juli 11.00 – 16.00.

Välkomna!

 

 

Anna Hild presenterar och signerar sin bok ”Wira – en matig historia”

23 Juli kl. 12 – 15.

Med sin bok ”Wira – en matig historia” vill formgivaren och författaren Anna Hild ge sin personliga skildring av orten, ihop med fotografen Karin Alfredsson.
Brukets historia skildras, både genom berättelser om smedernas vapenleveranser under det trettioåriga kriget och om kaféet som fungerade som likbod på vintern, när tjälen var för tjock i marken för att en grav skulle kunna grävas.
I boken visas även hittills opublicerade bilder på vardagligt familjeliv från början av 1900-talet.
Men Anna Hild har också velat lätta upp berättelserna med personliga minnen, många bilder och recept utifrån respektive årstid.

Några av de maträtter som Anna Hild presenterar i sin bok finns även idag att smaka på Wira Restaurang efter mötet med författaren.
Kl. 12.00 – 15.00.
Välkommen!

Ostpresentation i Wira Bruk

Ostpresentation i Wira!

26 Juli kl. 12 – 14.

Det småskaliga hantverksmässiga mejeriet på Rindö i Stockholms Skärgård presenterar sina goda ostar på Wira Restaurang.
Hösten 2011 byggdes maskinverkstaden, på f.d. KA1.s regementsområdet, om av Anna Kälvebrand och maken Jocke till ett mejeri. Den 4 februari 2012 ystade Anna sin första ost i det nya mejeriet.
”Att utforska mjölken och dess potential som råvara är otroligt spännande och inspirerande.”
Mjölken hämtar Anna och Jocke på en mjölkgård i Södra Roslagen vilken ligger bara 10 minuter från Wira Bruk.
Öster Grytinge Gård i sin tur drivs av familjen Olsson. De har ca 60 mjölkande kor av raserna Holstein och Ayrshire. Här är kärleken till djuren stor och det mesta av djurens foder odlas på gården. De får ingen palmolja, inga sojabönor eller majs. Det blir en mycket fin mjölk passande att ysta kvalitetsostar av.


I Wira Bruk berättar mejerskan Anna om de egna ostarnas historia, deras olika ystningar och lagring. Tips och råd vid servering och mer passande drycker, samt tillbehör.
Varmt Välkomna!